Sivut

torstai 18. lokakuuta 2012

Kynsien historiaa: osa 2

Kynsien historia jatkuu.. Aiemman postauksen voit lukea täältä!


1920-luku. 

Michelle Ménard esittelee ensimmäisen kiiltävän pitkäkestoisen kynsilakan. Hollywood tähdet pitävät ensin luonnollisista lyhyistä kynsistä, mutta myöhemmin alkavat käyttää kiiltävää punaista kynsilakkaa, jota nähtiin myöhemmin myös pin-up tytöillä.

Vuonna 1925 kuu-manikyyri tulee muotiin. Kynsilakkaa tulee markkinoille ruusunpunaisen sekä pinkin sävyisenä. Vuonna 1929 esitellään tuoksukynsilakka, mutta sen suosio on hyvin lyhytikäinen.


1930-luku.

Vuonna 1932 ensimmäinen pullo Revlon kynsilakkaa ilmestyy hyllyilhin ennennäkemättömissä väreissä. Tämä helpottaa muodikkaiden kynsien laittoa lamakauden aikana.


1930 - 1950 luku.

Vuonna 1930 ensimmäinen kynsilakanpoistoaine sekä kynsinauhaöljy saapuu markkinoille.

Vuonna 1934 hammaslääkäri Maxwell Lappe kehitteli ensimmäiset tekokynnet asiakkailleen, jotka pureskelivat kynsiään. Myöhemmin Anna Hamburg Kaliforniasta saa patentin rakennekynsimenetelmälle. 1937 Harriet Fligenbaum Minnesotasta saa patentin menetelmälleen, jolla voi pidentää ja korjata kynsiä tippiä käyttämällä. Vuonna 1938 aluslakka ilmestyy markkinoille ja myös varpaankynsiä aletaan lakkaamaan.


Vuonna 1940 Rita Hayworthin punaiset, pitkät kynnet tuovat uutta muotiin. Hän suosii ovaaleja, ei teräviä kynsiä, millaisia aiemmin on totuttu näkemään. Hänen kyntensä on lakattu kokonaan punaisella lakalla. Manikyyrit ovat yhtä suosittuja myös miesten keskuudessa, kuin parran ajo tai hiusten leikkaus.

Vuonna 1950 markkinoille tulee useampia värejä kynsilakkoihin. Ovaalit kynnet ovat muodissa.


Vuonna 1955 hammaslääkäri Frederick Slack keksi vahingossa rikkinäistä kynttä korjatessaan kuinka akryylikynnet tehdään muoteilla. Frederick käytti muottina folion palasta. 2 vuotta myöhemmin Frederick ja Thomas Slack patentoivat ensimmäiset muotit ja perustavat yrityksen, joka tunnetaan tänä päivänä NSI:nä. Kynsiä aletaan pidentää akryylillä.

"Kuu-manikyyri" jatkaa suosiotaan, mutta punaisen eriväreissä. Naiset viilaavat kyntensä teräviksi ja käyttävät alkeellista sähköistä viilaus- ja kiillotuslaitetta puhdistaakseen kynnenaluset.


1960-luku.

Nuorekkaat pastellisävyt olivat suosittuja 1960-luvulla. Julkkikset, kuten Farrah Fawcett ja Goldie Hawn leikkivät mielummin silmien ja hiusten kanssa ja jättivät kynnet luonnollisemmiksi.


1970-luku.

Rakennekynsien käyttö yleistyy. Kynnet ovat hyvin pitkät ja niitä pitää enimmäkseen rikkaat ihmiset niiden kalliin hinnan takia. Akryylikynsiä parennellaan ja ne näyttävät sekä tuntuvat oikeilta ja kestävät käyttöä paremmin. Lisää salonkeja avataan vastaamaan kovaa kysyntää.

Tekokynsiä laitetaan kynsinauhojen alle, jotta niistä saadaan mahdollisimman luonnollisen näköiset. Liima ei kuitenkaan ole vedenkestävää, joten ne eivät kestä kovin kauaa.

Vuonna 1937 neliönmallinen kynsi tulee muotiin. Todennäköisesti siksi, että kynsikilpailuissa neliönmallisen kynnen C-kaarta ja stressipistettä on helpompi arvioida.

Vuonna 1979 Amerikkalainen Jeff Pink loi yhden tunnetuimmista manikyyreista kiireisille Hollywoodin julkkiksille, joilla ei ole aikaa vaihtaa kynsien väriä joka asun mukaiseksi. Joko arvaat mikä manikyyri on kyseessä? No ranskalainen manikyyri tietenkin! Samana vuonna Sogo niminen yritys esittelee ensimmäisen lasikuitumenetelmän.1980-luku.

80-luvulla muodin estot poistuivat, joten kynsilakkojen väritkin muuttuivat. Paljon erilaisia kynsilakkoja tuli ihmisten saataville. Värit vaihtelivat neon keltaisesta hehkuvaan fuksiaan ja siitä shokin siniseen.

Sähköviilat otetaan käyttöön akryylikynsiä varten. Sähköviilan käyttö keksitään viilasta, jota käytetään hammaslääkäreissä sekä korujen tekemiseen.

Vuonna 1982 keksitään ensimmäinen hajuton rakennekynsimenetelmä. James Giuliano keksii UV geelin sekä lampun, jota myydään 500 dollarin hintaan.1990-luku.

Minimalistinen 90-luku toi mukanaan perinteisiä värejä, kuten punaisia, nudeja ja pinkkejä.

Myös grunge faneilla on hetkensä loistaa. Katsoit minne tahansa, saatoit huomata mustat kynnet, joiden lohkeamia oltiin paikkailtu tusseilla. Kynsiä myös koristeltiin tussien avulla.

Vuonna 1992 kuu-manikyyri tulee uudestaan muotiin.

Naisille tarjotaan yhä enemmän eri mahdollisuuksia rakennekynsiin ja kynsistudioita perustetaan myös Eurooppaan. Rakennekynsimenetelmistä ns. luonnollisemmat menetelmät tulevat suosioon. Bisnesnaiset hemmottelevat itseään kynsihoidoilla täydentääkseen imagoaan. Rakennekynsituotteet edistyvät esitellen uuden sukupolven ilma- ja valokovetteiset massat.2000-luku.

2000-luvulla uudet keksinnöt saapuvat markkinoille. Kynsiin laitetaan erilaisia kuvioita, käärmeennahkaa, folioita, glitteriä, fimoja... Kynsiä muotoillaan myös erilaisiksi. Tavallisten pyöreiden ja neliönmallisten kynsien lisäksi tulee stiletot, edget, pipet jne.. Monet ovat todella kiinnostuneita kynsistä ja käyvätkin kynsikursseilla tullakseen ammattilaisiksi kynsien parissa.

Kynnet ovat osa imagoa, sekä asukokonaisuutta. Kynnet ovat kuin koruja ja naiset valitsevat yleisemmin koristellut kynnet, kuin ranskalaisen manikyyrin.


Vuonna 2007 Minx kynnet tulevat muotiin. Ne tarkoittavat folioita, jotka kiinnitetään kynnelle lämmön avulla. Minx kynnet nousevat julkkisten suosioon.

CND kehittää ensimmäisen geelilakan vuonna 2008 ja se kestää kynsillä 2 viikkoa. DIY (do it yourself) kynsienkoristelu tulee muotiin ja ihmiset alkavat tekemään erilaisia kynsienkoristeluja itse kotona. Myös kynsibloggaus alkaa yleistymään.

Vuonna 2009 luonnolliset pinkin ja beigen sävyt ovat muodissa. Myös punaisen eri sävyt näkyvät kynsillä.

Vuonna 2011 neon väriset ja pimeässä hohtavat kynsilakat ovat muodissa.


10 kommenttia:

 1. Nää tekstit on kyllä ollut niin mielenkiintoiset :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiinnostavaa lukemist! kiitos näistä ja tälläsii postauksii lisää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! :3 Täytyykin alkaa pohtimaan jos jonkun tälläisen vielä kirjoittelisin! :)

   Poista
 3. Tän mukaa olis 1900 jälkeen ruvennut tapahtumaan. Nuo ekr. ajat oli kyllä ajatuksena mahdottoman kuulosia. Käärmeen nahkaa hääh... Mutta lisää näitä jos pyytäisi jotain tekemään vaikka pistarit tästä :D Voi olla kyllä että menis kotkat ja käärmeet sekasin... Tuli mieleen että varmaan voi jossain olla kynsikoristelun historiasta kertovia kirjojakin olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suurin kiinnostus on alkanut 1900-luvun jälkeen :) Kyllä itseekin vähän ihmetytti, että onko jo eKr. ollut jotain kynsijuttuja :DD Täytyy pistää uus teksti harkintaan :)) Varmaan vois löytyäkin, ainakin englanniks! :) (Suomeks kun on tooosi vähän kynsistä käsitteleviä kirjoja..) Täytyykin poiketa kirjastoon ja kysellä sieltä tarkemmin! :) Kiitos siis vinkistä! :)

   Poista
 4. Kivoja juttuja kynsien historiasta! Michelle Phankin puhuin äskettäin kynsien historiasta. :D Tosin vasta vähän myöhemmin sun ensimmäisen osan julkaisusta. Varmaan käynyt täällä "kurkkimassa" ideaa. >:D
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! :3 No juma, selkee ideavaras! :'DD

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista